Karin en entreprenör för helheten

NYFÖRETAGANDE Sambandet mellan kropp och själ är grunden för Karin Harryssons nystartade företag.
— Idag behöver vi någonting som bromsar upp den vardagliga stressen och ger oss balans, säger fysioterapeuten och yogaläraren, som haft stor nytta av yogan i sitt liv.

Entreprenör för helheten redigerad

I höstas flyttade Karin Harrysson hem från London, där hon har bott i sex år. Hon är utbildad fysioterapeut och jobbade i den engelska storstaden som konsult på sjukhus och privata kliniker.

Genom åren har Karin blivit allt mer medveten om hur viktigt det är med en helhetssyn på kropp och själ – inte minst vid kronisk smärta och stresstillstånd. Hon pratar om en holistisk syn.

— Jag har alltid varit intresserad av sambandet mellan kropp och själ, även som fysioterapeut, berättar Karin.

Numera bor hon i Göteborg, men finns genom sitt nystartade företag ofta i hemstaden Falköping. Hon har bland annat haft yoga retreats på Kurorten Mösseberg och egna kurser i Santa Monica-klinikens lokaler. Detta kommer hon fortsätta med till hösten.

Företaget heter K.H. Fysioterapi & Yoga, vilket väl beskriver vad det är som Karin brinner för.

— Jag känner en väldig passion för mitt arbete, att få förmedla min bredd av terapeutiska kunskaper och kombinera dessa med yogan.

Själv har Karin utövat yoga i ett tiotal år och upplevt vad yogan kan göra för lugn och balans.

— Det ger så mycket. Jag känner ofta att jag också blir piggare och får mer energi.

Karin vill beskriva yogan som ett värdefullt komplement till sitt yrke som fysioterapeut, att yogan stämmer väl in i den helhetssyn som hon sett ett stort behov av.

Hennes nystartade verksamhet erbjuder främst yogakurser, workshops och retreats, med både privatpersoner och företag som målgrupp. Istället för att utgå från en fast lokal håller hon dessa på olika platser för att kunna nå ut och öka tillgängligheten.

— Grundtanken är att mina pass ska vara lugna, terapeutiska och så enkla som möjligt. Man ska kunna delta oavsett vilken nivå man är på sedan tidigare. Det här ska vara ett steg bort från prestation och högt tempo, betonar Karin.

Som del av sitt utbud erbjuder hon yoga på arbetsplatser, som friskvård och ett bra sätt att motverka effekterna av stillasittande och stress.


PUBLICERAD: Skaraborgs Läns Tidning, 8 Augusti 2017Yogakunskap från Orienten

HÄLSA Karin tar med sig sina yogakunskaper från Thailand och London hem till Falköping.
— Det här är en dröm jag haft länge, säger hon.

Meditation på stranden redigerad

Karin Harrysson har hållit på med yoga i tio år och har drivit ett eget företag som fysioterapeut i London de senaste åren. Hon har länge drömt om att kunna använda yogan som ett komplement i sitt arbete. Av den anledningen åkte hon i våras till Thailand för att utveckla sina kunskaper och få inspiration.

— Yogan ger så mycket mer än det rent kroppsliga, exempelvis i form av minskad stress och spänningar och förbättrad sömn. Jag vill kunna dela med mig av detta fantastiska verktyg, säger Karin.

Månader i Thailand

Karin åkte till Thailand i början av april och kom nyss tillbaka till London.

— En kompis rekommenderade en yogaskola på ön Koh Phangan i Thailand, där de håller på med terapeutisk yoga.

Den första månaden på ön spenderade Karin med att delta i en intensiv kurs för egen utveckling inom yogakonsten.

— Då var det klockan åtta på morgonen till åtta på kvällen som gällde, berättar hon.

Därefter riktade hon in sig mer mot det terapeutiska.

— Jag gick på olika workshops, skrev mycket och skapade egna program.

Hon beskriver det hela som en givande och lärorik resa, både personligen och yrkesmässigt.

Väver in yogan

Karin har länge velat smälta ihop sina terapeutiska kunskaper med yogan. Hon ser att det finns ett tydligt behov och att efterfrågan för detta redan börjat öka i England.

— Jag träffar många med spänningsrelaterade och kroniska smärtor i mitt arbete där det oftast inte räcker med att enbart jobba med det fysiska. Man behöver ha en helhetsbild. Där passar yogan in väldigt bra med både kroppsliga övningar, avspänning och meditation.

Till hösten kommer Karin erbjuda olika pass och stressprogram på hemmaplan.

— Jag ser fram emot att tillbringa mer tid hemma i Falköping och har en första yogahelg på Mössebergs kurort i mitten av september.

Passen ska passa alla.

”Ligger i tiden”

Hon berättar att man nu börjar få upp ögonen för yogan och dess medicinska effekter inom vården.

— Det görs mer studier nu och det ligger väldigt i tiden. Det är en spännande utveckling och roligt att man börjar bli mer öppen för alternativa behandlingsformer, för det behövs, säger Karin.


PUBLICERAD: Skövde Nyheter, 1 aug 2016